Transmisiile mecanice au ca scop transmiterea miscarii de rotatie intre doua elemente, o masina motor si o masina de lucru sau intre doua masini de acelasi fel. Prin intermediul lor se transmit miscarile de la arborele motor (conductor) la arborele condus. Transmisiile mecanice se evalueaza in functie de urmatoarele valori: puterea de transmisie, sensul de rotatie, randamentul transmisiei, turatia arborelui conductor, turatia arborelui condus si raportul de transmisie. Altfel spus, elementele enumerate sunt parametrii de baza ai acestui sistem.
Trebuie sa facem distinctia intre transmisia directa si cea indirecta. Prima categorie se caracterizeaza prin distanta mica care face legatura intre axa arborelui conductor si axa arborelui condus. Sunt incluse aici transmisiile cu roti dintate, transmisiile cu came, transmisiile cu roti de frictiune si surubul sau piulita. A doua categorie inglobeaza transmisiile cu lant, transmisiile prin curele si transmisiile cu parghii. In cazul acestora distanta dintre cei doi arbori este mai mare.
Ne vom axa pe categoria transmisiilor prin lanturi Gall, incercand sa intelegi principiul de functionare. Asadar, aceasta se compune din rotile de lant, lantul propriu-zis care infasoara rotile de lant, dispozitive de intindere, dispozitive de ungere si carcase/aparatori de protectie. Format din zale articulate intre ele, lantul ofera utilizatorilor din sectorul industrial o serie de avantaje.
Lantul permite utilizarea intr-un domeniu larg de distante intre axe si transmiterea unor momente de torsiune mari. Randamentul crescut este apreciat, iar lantul poate fi inlocuit cu usurinta. Utilizatorii se bucura de posibilitatea de a transmite miscarea la mai multi arbori condusi, chiar si atunci cand conditiile de exploatare sunt grele. Facem referire la factorii ce pot interveni – praful, umiditatea, temperatura ridicata.
Transmisiile prin lant isi gasesc utilitatea in situatia in care se impun distante medii intre axe, a caror realizare nu se poate realiza prin angrenaje. Ele mai sunt folosite si atunci cand nu se permite alunecarea, specifica transmisiilor prin curele.
Fiabilitatea transmisiilor prin lant
Sunt mai multi factori care ar putea influenta fiabilitatea transmisiilor prin lant. Dintre acestia amintim pozitia de montaj, intinderea lanturilor, ungerea, carcasele si aparatorile de protectie.
Pozitia corecta de montaj prevede ca lantul trebuie sa functioneze in plan vertical. Transmisiile amplasate astfel necesita o reglare in detaliu a intinderii lantului, pentru ca zalele lantului tind sa iasa din angrenarea cu dintii rotii, in urma oscilatiei ramurii lantului. Se doreste a se evita amplasarea vericala a transmisiilor prin lant.
Lantul se alungeste inevitabil in urma uzarii, de aceea trebuie sa existe posibilitatea intinderii acestuia. Dispozitivul de intindere trebuie sa poata echilibra alungiri in maxim doi pasi. In urma alungirii, urmeaza sa se indeparteze doua zale ale lantului. Cea mai simpla solutie pentru a regla intinderea este deplasarea uneia dintre rotile de lant. Mai exista si varianta folosirii de roti dintate sau role netede de reglare.
Sistemele de ungere difera, in functie de gradul de solicitare al transmisiilor. Pentru cele puternic solicitate se practica scufundarea lantului in baia de ulei, circulatia de ulei, picurarea, introducerea unsorii consistente in interiorul lantului. Articulatiile acestuia trebuie cufundate regulat in unsoarea incalzita pana la forma de lichifiere.
Transmisiile cu putere mica si care nu functioneaza continuu, se pot unge periodic cu ulei, pe partea inferioara a lantului.
La categoria de carcase si aparatori de protectie, utilizatorii pot opta intre oricare dintre acestea. Solutia cea mai buna o reprezinta carcasele inchise.
Specialistii Elematis recomanda lantul Gall pentru o vasta aplicabilitate
Lantul Gall respecta intocmai standardele impuse, fiind format din zale articulate intre ele, care ii asigura o flexibilitate sporita. Lanturile de tip Gall se realizeaza din eclise si bolturi.
Desi sunt recomandate sarcinilor mici cu viteze reduse, lanturile Gall isi gasesc utilitatea in mai toate domeniile: industria petroliera, de foraj, metalurgica, constructiile de masini si echipamentele industriale, agricultura, industria usoara – masini de imprimat si razboaie de tesut, industria lemnului, etc.
Elematis.ro comercializeaza lanturi Gall, realizate din otel, pentru rezistenta sporita. Pentru alte asemenea produse, arunca o privire pe pagina oficiala elematis.ro care inmagazineaza o varietate de optiuni, in functie de nevoile tale.