Sfaturi pretioase privind intretinerea anvelopelor

Siguranta pasagerilor masinii, confortul si economia de combustibil sunt determinate intr-o mare masura de suprafata pneului care vine in contact cu solul.

Devine astfel esentiala nu numai alegerea unui set de anvelope de calitate, ci si mentenanta acestora. Pana la urma, anvelopele sunt singura legatura dintre autovehicul si asfalt.

Ele mentin intreaga greutate a masinii, actioneaza conform comenzilor transmise, cum ar fi schimbarea directiei de sens, accelerarea, franarea si nu in ultimul rand, absorb fiecare obstacol care apare in cale.

Este important sa verifici frecvent adancimea benzii de rulare a anvelopelor, iar atunci cand este cazul, sa le inlocuiesti. Facand asta vei avea parte de un maxim de tractiune si aderenta, evitand in acelasi timp situatiile neplacute.

Ce trebuie sa stii despre presiunea in anvelope

Stiai ca presiunea optima in anvelope minimalizeaza riscul de a pierde controlul volanului in timpul deplasarii? Mai mult decat atat, presiunea corecta prelungeste durata de viata a pneurilor si te scuteste de cheltuielile specifice de inlocuire.

Producerea unor mici perforatii este adesea responsabila de scaderea presiunii in avelope, insa aerul „se pierde” natural prin intermediul componentelor anvelopei. De asemenea, scaderea temperaturii ambiante poate duce la eliminarea aerului din pneuri.

Tocmai din aceste motive este important sa verifici periodic presiunea anvelopelor masinii tale, inclusiv a celor de rezerva.

Fa acest lucru in fiecare luna si inainte de a pleca la drum lung, de preferat atunci cand anvelopele sunt reci, pentru corectitudinea rezultatului. In cazul in care ai rulat mai mult de doua ore cu masina, implicit anvelopele se incalzesc iar presiunea nominala a acestora creste.

Asadar, presiunea trebuie masurata o data pe luna pentru ca:

  • Presiunea scazuta duce la uzura anvelopelor;
  • Presiunea care depaseste limita prevazuta cu cel putin 20% scade durata de utilizare a anvelopei cu aproximativ 10.000 de kilometri;
  • Mentinerea unei presiuni optime te ajuta sa faci economie la combustibil.

Trebuie sa stii ca presiunea indicata nu este specificata pe anvelope. Cea pe care o vei gasi pe flancul anvelopei se refera la presiunea maxima de umflare.

In schimb, vei afla presiunea recomandata in manualul de utilizare al masinii, pe etichetele de pe usa laterala din fata stanga, in sertarul de depozitare aflat in apropierea scaunului soferului sau pe partea interioara a busonului de carburant.

Durata de viata a anvelopelor

Nimeni nu iti poate spune cu precizie durata utilizarii unui set de anvelope. Acestea sunt alcatuite din diverse tipuri de materiale si compusi de cauciuc care ii dicteaza performantele, iar evolutia lor depinde de mai multi factori.

Poate fi vorba despre conditiile meteo, conditiile de depozitare si conditiile de utilizare, precum si multe alte teste la care anvelopa este supusa de-a lungul vietii sale.

Atunci cand detectezi diverse manifestari anormale precum vibratii, zgomot sau tragere, este timpul sa te gandesti sa retragi anvelopele din serviciu si sa le inlocuiesti cu altele noi.

Cu atat mai mult atunci cand acestea au o vechime mai mare de 5 ani, vor trebui verificate si analizate cu mai mare atentie. Atunci cand se recurge la inlocuire, se vor urma instructiunile producatorului.

Nu in ultimul rand, producatorii auto au gasit o solutie in ceea ce priveste presiunea optima din anvelope. Astfel, au creat un dispozitiv integrat, ca dotare standard sau optionala, care inregistreaza in mod continuu aceasta presiune si avertizeaza soferul atunci cand apar modificari sau chiar pierderi de presiuni in rotile masinii.

Ma refer la acest senzor de presiune de la senzoripresiune.com care de altfel a devenit obligatoriu incepand cu anul 2014, fiind necesar totodata pentru a trece cu brio inspectia tehnica a masinii si RAR-ul. Totusi, o verificare periodica iti ofera un plus de siguranta si liniste, scutind in acelasi timp timp si bani pe reparatii costisitoare.

Pentru mai multe detalii, cei interesati pot accesa site-ul www.senzoripresiune.com.

Leave a Reply