Rivalul noului Snapdragon 855

Azi pe acasagsm.ro facem cunostinta cu cipul cu care MediaTek vrea să se concureze cu procesorul celor de la Qualcomm, faimosul Snapdragon 855. MediaTek nu este cu siguranta un brand la fel de cunoscut ca Qualcomm.

Cu toate acestea, cipurile lor se regăsesc în aproximativ o treime din telefoanele care sunt la momentul actual pe piață. Intr-adevar este vorba de telefoane Android ce fac parte mai ales din categoria low-end sau mid-range si sunt vandute in principal sau chiar in exclusivitate in spatiul asiatic.

Acum, compania pregătește ceva nou, si anume proiectul Helio P90, un cip cu pretenții de produs premium. Acesta ar urma sa permita patrunderea companiei si pe alte segmente de piata sau in alte zone comerciale ca pana acum.

Noul Helio P90 ar urma sa fie destinat smartphone-urilor 4G și se bazeaza in principal pe inteligență artificială. MediaTek pregateste de asemenea un cip pentru telefoane 5G ce va fi cel mai probabil lansat la Mobile World Congress 2019 in Barcelona.

Noul cip doreste sa fie o alternativă la mult-asteptatul Snapdragon 855 și conform producatorilor ar fi superior acestuia in matere de inteligența artificiala, fotografie, video, recunoașterea obiectelor și computație in general.

Cu ajutorul inteligentei artificiale a doua generație de APU a celor de la MediaTek adaugă un motor Inference care să asiste Tensilica DSP, regăsit în Helio P70. P90 va avea o putere de 1127 GMAC de putere de computare fata de cei 240 GMAC ai lui P70. Deducem deci in urma unui calcul simplu ca va fi de patru ori mai performant.

Ce inseamna asta concret? Conform celor de la MediaTek P90 va fi suficient de rapid pentru scanare facială si full-body, AR si  reducerea zgomotului din fotografiile realizate în conditii de lumină redusă.

P90 va putea suporta și aplicarea unor filtre de înfrumusețare peste clipuri video în timp real precum și posibilitatea de a procesa o fotografie de 48 megapixeli sau una realizată de un sistem dual de camere de 24+16 megapixeli in timp record.

MediaTek a trecut de la patru nuclee Cortex A53 și patru A73 la două Cortex A75 de 2,2 GHz și șase Cortex A55 de 2,0 GHz. Si procesorul grafic a fost schimbat iar viteza memoriei LPDDR4X a fost optimizata ajungând la o frecvență de 1866 MHz.

Pe scurt, toate aceste optimizari ar trebui să permita telefonului sa fie suficient de performant pentru a face fata cu brio oricarei sarcini zilnice pe care utilizatorul ar vrea sa o duca la indeplinire.

Noul procesor are insa si dezavantaje, mai ales in comparatie cu mult mai experimentatul brand Qualcomm si ale sale Snapdragon-uri. Principalul dezavantaj al lui Helio P90 este că vine cu un modem pentru 4G într-o perioadă în care lumea GSM se pregateste intens pentru trecerea la 5G.

Acesta permite viteze de download de 600 Mbps și upload de 150 Mbps, mult inferioare lui Snapdragon X24 LTE, cel mai nou procesor al celor de la Qualcomm. Primele telefoane care vor veni dotate cu acest procesor vor fi anunțate la inceputul lui 2019.

Leave a Reply