Principiul Pareto spune că pentru multe evenimente 80% dintre efecte sunt datorate la doar 20% dintre cauze. Spre exemplu, 80% din vânzările unei firme provin de la 20% dintre clienți, sau că doar 20% dintre tecile de mazăre conțin 80% din mazărea din tot vrejul.
Ca atare, Tim Ferriss scrie cartea „Săptămâna de lucru de 4 ore”, în care explică cum după o perioadă în care a fost workaholic și muncea 14 ore pe zi pentru 40.000$/an a reușit să creeze propriul sistem care-i permite să muncească doar 4 ore pe săptămână pentru un venit de 40.000 $/lună.
Sună bine, nu? Toți ne dorim să muncim doar 4 ore pe săptămână și restul timpului să-l petrecem făcând scufundări în Panama sau dansând tango în Argentina! Numai că nu tot ce zboară se mănâncă. Fix la fel este și cu cărțile astea în care diverși binevoitori ne învață cum să câștigăm sume imense de bani peste noapte. Nu știu de ce, dar îmi vine greu să cred că toți acești buni samariteni care câștigă 40.000 de dolari pe lună mai au timp și chef să scrie cărți în care să-i învețe și pe alții cum să o facă. Eu, care probabil sunt mai egoist din fire, nici nu aș face-o și probabil nici nu aș împărtăși secretul oricui.
Dar să presupunem că Tim Ferriss a descoperit acest sistem revoluționar și că „Săptămâna de lucru de 4 ore” nu este o fantezie. Dacă am aplica principiul Pareto încă o dată am obține cele de mai jos:
în 4 ore de muncă pe săptămână (240 minute) obțin 40.000 de dolari pe lună
în 48 de minute de muncă pe săptămână (20% din 240 de minute) obțin 32.000 de dolari pe lună (80% din 40.000)
Ce ziceți, să mă apuc să scriu și eu cartea „Săptămâna de lucru de 48 de minute”? Eu zic că mai bine ne întoarcem toți la preocupările noastre și mergem pe principiul perseverența și munca sunt cheia reușitei în viață.
În caz că sunteți totuși curioși, cartea cuprinde exemple practice aplicabile pentru:
a fi eficient online
a folosi un asistent personal
a călători ieftin
munca la distanță
a-ți convingi șeful că poți să lucrezi de acasă