Necesitatea securitatii in munca

Sanatatea si securitatea in munca reprezinta un grup de activitati ce trebuie facute pentru a asigura conditiile optime desfasurarii serviciului, apararea sanatatii, integritatii corporale si a vietii lucratorilor. In vederea acestor lucruri exista proceduri si standarde care definesc un setde reguli aplicate tutuor participantilor la procesul de munca.
Asigurarea unor conditii optime pentru lucru, prevenirea accidentelor si a imbolnavirii echipei de lucru se realizeaza prin activitati de protectie si preventie prin firma protectia muncii. In vederea dezvoltarii tehnologiei, persoanele angrenate in activitati lucrative cu tehnica trebuie sa urmeze cursuri pentru lucrul la tehnica, pentru a se adapta la progres si la tot ce apare nou, fara a-si une in pericol viata sau sanatatea.
Toate aceste aspecte referitoarea munca sunt datoria conducerii companiei, ong-ului sau locului de munca. Obligatiile pe care lucratorii trebuie sa le respecte nu exonereaza de raspundere angajatorul.
In tara noastra actele normative care reglementeaza activitatea de securitate si sanatate in munca sunt doua legi. Exista Legea securitatii si sanatatii in munca, care mai este cunoscuta si ca Legea 319 din 2006. A doua lege care reglementeaza aceste lucruri este cea intitulata Norme metodologice de aplicare a legii 319/2006.
Normele de siguranta si protectie a muncii sunt exprimate clar in legi speciale. Orice proprietar de companie, conducerea oricarei intreprinderi trebuie sa consulte aceste legi si sa le aplice asa cum legea o spune. In situatia in care persoanele care lucreaza patesc ceva in urma nerespectarii acestor norme, compania sau intreprinderea pentru care lucreaza este penalizata, de la amenzi pana la dosare penale intentate detiatorilor companiei.
Spre exemplu, daca o companie din domeniul constructiilor nu isi verifica calitatea sculelor si echipamentelor cu care muncitorii lucreaza si un muncitor cade de pe o schela subreda, urmand o perioada de spitaliare de aproximativ trei luni, conducerea companiei va fi investigata. Daca va fi gasita ca a incalcat legea, compania va fi obligata sa plateasca daune in sume mari angajatului accidentat, situatia fiind considerata fericita, deoarece angajatul nu si-a pierdut viata sau nu a ramas paralizat.
Iata ca respectarea normelor si aplicarea legilor conduc catre bunul mers al lucrurilor, dezvoltarea firmei, adaptarea personalului la noile conditii de lucru si evitarea de accidente care se pot solda cu evenimente neplacute. Conducatorii companiei sau intreprinderii trebuie sa fie foarte atenti la aceste aspecte, trebuie sa impuna respectarea regulilor si legilor si trebuie sa si verifice daca acest lucru se face. Pe primul loc este sanatatea lucratorilor, apoi procesul de productie. Daca pierzi resursa umana, cum mai poti produce? Drumul catre succesul unei afaceri este sa incadrezi oamenii pe functii unde stiu ce au de facut, unde s-au adaptat si cunosc regulile de protectie. In acest fel conducerea poate avea in vedere si alte lucruri, nu doar respectarea acestor legi.

Leave a Reply