Informatii utile despre ie

Pur si simplu numita “ie” in limba romana, bluza este, fara indoiala, cea mai puternica piesa reprezentativa a folclorului romanesc.

Broderia realizata manual isi gaseste radacinile intr-un trecut pitoresc; chiar si dupa mii de ani, femeile romane continua traditia de a coase bluze taranesti pana in ziua de azi. Asfel de bluze de dama puteti gasi accesand linkul acesta.

Cele mai populare materiale sunt bumbacul, inul, canepa si matasea, iar o broderie prelucrata manual poate dura pana la trei saptamani pentru a se produce o singura bluza.

Fiecare “ie” este o poveste unica.

Fiecare provincie se mandreste cu bluzele cu modele, cusaturi si elemente de culoare diferite.

Modelele florale sunt numeroase si spun povesti nesfarsite despre istoria feminitatii in aceasta parte a lumii. In trecut, femeile casatorite sau cele mai in varsta purtau culori si modele simple, in timp ce cei mai tineri membri purtau camasi mai colorate.

De-a lungul secolelor, frumusetea traditionala a bluzei romanesti a trecut de la o generatie la alta, lasand mici sate idilice si raspandind prin orase toate obiectele lor de arta: picturi, fotografie, case de moda, case regale ca o emblema a feminitatii.

Cunoscuta ca cea mai importanta piesa a costumului traditional feminin din Romania, bluza are mult mai mult decat modelele colorate si broderiile detaliate.

Pastreaza traditia prin ornamentele sale care evidentiaza diferentele de varsta, statut social si evenimente de viata.

Primul tip de bluza romaneasca este considerat a fi nascut in cultura Cucuteni incepand cu inceputul secolului al VI-lea i.Hr.

Costumele traditionale romanesti din regiunile sudice din Muscel si Oltenia sunt si ele la fel de speciale.

Desi traditia a ramas puternica in timp, numarul femeilor romance care creeaza aceasta arta autentica a scazut considerabil in ultimele decenii. De-a lungul timpului, frumusetea elementelor brodate de bluze taranesti, realizate cu grija, au atras atentia unor nume mari in industria modei.

Yves Saint Laurent a fost primul designer care a introdus bluza romaneasca in colectia sa in 1981.

El a fost urmat de Oscar de la Renta la inceputul anilor 2000, Jean Paul Gaultier in 2006, Tom Ford in 2012 si Isabel Marant 2013. Mai recent, Anthropoligie a creat o colectie inspirata de Romania de Sud.

Exista si designeri romani care promoveaza folclorul romanesc in colectiile lor cum ar fi Adrian Oianu, Dana Budeanu sau Ingrid Vlasov.

Bluzele autentice romanesti pot fi gasite la cele mai multe targuri si bazare traditionale din toata tara.

In timpul secolului al XX-lea, faimosul pictor francez Henri Matisse a creat o serie de lucrari importante de portretizare a femeilor in bluze romanesti.

Fascinatia sa cu ia traditionala a inceput dupa ce a primit un cadou de la Theodor Pallady, un pictor roman si colegul sau de la Ecole des Beaux Arts din Paris.

Unul dintre picturile lui Matisse este afisat pe coperta cartii lui Constantin Roman “Hainele traditionale ale femeilor din Romania”, o carte despre traditie si arta in ceea ce priveste bluzele traditionale.

Pentru femei si barbati, bluza reprezinta o parte importanta a costumului traditional romanesc, a carui structura a ramas neschimbata de-a lungul secolelor.

Leave a Reply