Impresii din Brugge

brugge

PARTEA FRUMOASĂ

Este genul de oraș de provincie în care “multiculturalismul” nu a prins. Asta însemnă că nu vezi nicăieri conaționali de-ai noștri care să-și facă nevoile în locuri publice (și ca atare nu sunt nici cerșetori).
Orașul are un centru istoric foarte bine conservat care face parte din patrimoniul UNESCO. Nu doar centrul și-a păstrat aerul istoric: nici în zonele mai puțin turistice nu vezi nicio clădire “modernă” de sticlă. Niciuna! Singura clădire care iese puțin din peisaj este gara.
Un oraș frumos, curat, aerisit, cu un aer medieval, străbătut de canale foarte pitorești (pe care turiștii se plimbă cu bărcuțele).
Canale, Brugge
Clopotniță
Expoziția Picasso

ATRACȚII TURISTICE

Biserica “Onze-Lieve-Vrouwekerk” (Église Notre-Dame) care adăpostește sculptura în marmură “Madonna și Pruncul” a lui Michelangelo.
Biserica “Basiliek van het Heilig Bloed” (Basilica du Saint-Sang) unde se păstrează o fiolă despre care se spune că ar conține câteva picături din sângele lui Iisus.
Clopotnița din centrul orașului, o construcție impresionantă din anul 1240.
Piețele Markt și Burg.
Canalele.

PARTEA URÂTĂ

Când pleci cu trenul din Bruxelles anunțurile sunt în franceză și în flamandă. Cum intri în Regiunea Flamandă announcer-ul uită subit limba franceză. Sunt convins că și dacă mergi în Regiunea Valonă vezi reversul medaliei.
Clădirile din jurul clopotniței se renovează. Ceea ce nu este rău, dar puteau să ascundă mai bine șantierele.
Am avut o imensă dezamăgire în Biserica Sfântului Sânge, unde “în principiu” este o liniște mormântală. Aici turiștii așteaptă la coadă să treacă (și să atingă) vitrina în care este fiola cu Sfântul Sânge. Doar că, înainte să ajungi la vitrină, treci pe lângă o cutie cu donații în care cineva cu multă inițiativă a montat un microfon. Ca atare, fiecare turist care așteaptă, aude în boxele din biserică cum cei din față “donează”. Pentru mine a fost dezgustător să stau în biserică și să aud cha ching, cha ching, la nesfârșit.

PREȚURI

O masă de prânz pentru două persoane, plus două beri și două sticle de apă a costat 50 de euro. Și apropos, berea Keizer Karel este excelentă.
Biletul de weekend (care este redus cu 50% față de prețul din timpul săptămânii) Bruxelles-Brugge costă 14.80 euro de persoană (dus-întors).

Leave a Reply