Deși suntem obișnuiți cu centurile de siguranță și toată lumea este de acord cu faptul că salvează vieți, codul rutier specifică că centura de siguranță nu este obligatorie pentru gravide deoarece poate să incomodeze fătul, iar în cazul unui accident sau a unei frânări bruște poate chiar să-i facă rău.
Pentru a oferi protecție atât gravidei cât și fătului au fost inventate deviatoare pentru centura de siguranță care fac posibilă așezarea centurii de siguranță sub abdomenul gravidei. Un astfel de deviator arată ca în imaginile de mai jos:
Inițial am crezut că sunt simple invenții ale unor bișnițmeni croiți să mai scoată ceva bănuți din buzunarele unei categorii de oameni care oricum sunt dispuși să investească în siguranța copiilor, dar după ce m-am documentat am aflat că o parte dintre aceste sisteme au fost testate riguros din punct de vedere al siguranței (unele chiar de către Swedish National Testing and Research Institute).
În România am văzut centuri de siguranță pentru gravide la Primul Zambet. Sistemul comercializat de ei arată astfel:
Instrucțiunile de folosire ale acestui sistem:
Așezați produsul pe scaunul auto, treceți cureaua kitului după spătarul scaunului auto și fixați dispozitivul.
Vă așezați pe scaunul auto și puneți centura de siguranță in mod obișnuit.
Desfaceți ariciul de pe cureaua scurtă aflată în mijlocul kitului, după care introduceți centura de siguranță a autoturismului (partea de sub burtă), iar apoi închideți ariciul și cuplați patentul.
Din păcate nicăieri pe site-ul unde se vinde sistemul prezentat mai sus nu scrie cine l-a testat și omologat. Deși pare sigur, m-aș simți mult mai bine știind că au fost făcute și teste științifice.