Examenul de bacalaureat este înspăimântător și stresant pentru elevi, știind că viitorul lor depinde de nota obținută. Lista de sfaturi care urmează are rolul să te ajute să te organizezi pentru acest examen important din viața ta și se adresează celor care sunt dispuși să renunțe măcar timp de câteva luni la distracții.
Nu te panica!
Este un examen prin care trec toți elevii. Faptul că în anii trecuți un număr mare de elevi au picat la BAC nu însemnă că o să pățești și tu același lucru. Mulți dintre cei care au picat nu au studiat nimic în cei patru ani de liceu, unii au fost ghinioniști, iar alții au avut probleme personale sau familiale.
Pregătește-te serios pentru examene!
Nu exclude de la studiu niciun subiect. Chiar dacă te gândești că sunt șanse mici să-ți pice exact subiectul acela, citește despre el măcar cât să poți să iei o notă de trecere.
Fă o listă cu subiectele la care ai deficiențele cele mai mari.
Toți am avut materii preferate în liceu și toți ne-am pregătit mai bine la o anumită materie. Totuși fă un efort și studiază și materiile care nu te-au atras în timpul liceului. Oricum este mai probabil să ai probleme la o materie la care nu ți-a plăcut să înveți decât la una la care ai învățat constant, timp de patru ani.
Fă-ți un program de studiu.
Respectă un program de studiu pe care ți-l faci singur. După o perioadă o să-ți intre în rutină și o să-ți fie mai ușor să ignori tentațiile specifice vârstei.
Află între ce ore ești mai eficient la învățat.
Unii învață mai bine seara, alții dimineața. Deși nu este recomandat sunt și situații în care poate ești mai eficient noaptea (dacă ziua este foarte mare gălăgie). Experimentează și află care este cel mai bun moment pentru orele de studiu.
Nu lăsa totul pentru ultima săptămână.
În ultima săptămână deja s-a acumulat oboseala și stresul și o să fie mai greu să memorezi informații noi. Este mai util să faci o recapitulare în ultima săptămână.
Alege-ți un loc bun pentru studiu.
Nu încerca să înveți în aceeași cameră în care stau și frații tăi. Dacă ai un animal de companie nu-i permite accesul în camera în care înveți. Încercă să înlături toate elementele care-ți distrag atenția.
Nu sta cu televizorul pornit atunci când studiezi.
Chiar dacă sonorul este dat la minim tot o să-ți distragă atenția.
Fă-ți un plan de studiu pentru fiecare materie de examen.
Fă-ți planuri realiste pentru studiu. Dacă la o materie ai de învățat cinci lecții, dintre care trei sunt mai ușoare, începe cu cele trei astfel încât să te motiveze faptul că ai făcut deja un progres.
Cere ajutor.
Dacă nu înțelegi ceva cere ajutor (de la colegi, părinți, profesori). Nu are rost să pierzi câteva ore să înțelegi un subiect dacă cineva ți-l poate explica în 10 minute.
Bun, ai studiat și te simți pregătit pentru examenul de bacalaureat. Ce trebuie să faci la examen:
Folosește tot timpul pe care îl ai la dispoziție. Dacă ai terminat, corectează! Dacă ai terminat de corectat, mai corectează încă o dată!
Nu permite altor candidați să copieze din lucrarea ta. Riști să fii eliminat din examen și nici nu este corect față de efortul pe care l-ai depus.
Odihnește-te în noaptea dinaintea examenului. Încercă să dormi cel puțin opt ore.
Mănâncă sănătos. Doar nu vrei să ai probleme exact în acele momente.
Vă doresc mult succes și sper să nu aveți nicio problemă cu diploma de bacalaureat.